Fotballturer til Celtic FC
Bestill en fotballtur til Celtic FC på fire enkle klikk
Bestill og tilpass en komplett fotballtur til Celtic FC på enklest mulig måte. Velg hvilken kamp, hotell og sitteplass du ønsker på ett og samme sted. Ingen bestillingsgebyrer.
Bestill en komplett fotballtur til Celtic FC og nyt den fantastiske atmosfæren på en av de mest kjente fotballarenaene i verden. Uansett om motstanderen er Liverpool eller Livingsto, er det alltid et myldrende folkehav på Celtic Park. Noe alle bør oppleve minst en gang i livet. Som Zlatan Ibrahimovic kommenterte etter en kamp: «Jeg har spilt de største kampene i verden, men jeg har aldri opplevd en atmosfære som i Celtic Park.» Lionel Messis kommentar etter kampen mellom Celtic og Barcelona var også viktig: «Den beste atmosfæren i Europa er fortsatt på Celtic Park, og som fotballspiller vil du alltid ønske å gå gjennom den opplevelsen igjen.»
Du har fortsatt god tid til å oppdage Glasgow og dets attraksjoner i tillegg til å delta på kampen. Hva med National Football Museum i Hamden Park eller det ville skotske landskapet rundt Loch Lomond?
Alt du trenger å vite for din fotballtur til Celtic FC
Vi har satt sammen en liste over de beste tipsene for deg slik at du får mest mulig ut av fotballturen din. Fra praktisk informasjon om Celtic Park, til forslag om hvordan du best kan utforske Glasgow.
- informasjon om Celtic Park, rute og tips
- informasjon om Celtic FC
- hva kan man gjøre i Glasgow?
Celtic FC stadion: Celtic Park
Den berømte Celtic Park har en sittekapasitet på 60 411, noe som gjør den til det største stadionet i Skottland. Det er også kjent som Parkhead (etter nabolaget der stadionet ligger) eller Paradise.
Den nåværende plasseringen er ikke det første stedet stadionet sto på. Klubben spilte på et mindre stadion i Parkhead mellom 1888 og 1892. Celtic FC forlot denne arenaen da leiekontrakten plutselig fikk en enorm økning. Det var en nedlagt murfabrikk bare to hundre meter unna, der den nye Celtic Park var i ferd med å bli bygget. Med en kapasitet på 40 000 sitteplasser ble det sett på som Storbritannias beste stadion sammen med Everton FCs Goodison Park. I 1898, så vi den aller første fotballtribunen som noensinne ble bygget, bestående av to lag. Flere branner brøt løs på Celtic Park frem til 1930, noe som førte til at en rekke tribuner gikk opp i flammer. Deretter ble det gjort en rekke endringer over lang tid. En virkelig betydelig renovering ble bare utført mellom 1994 og 1998. Bare hovedtribunen forble intakt;
Veien til stadionet ble gjenoppbygd i 2014. For eksempel ble en 150 meter lang gate («The Celtic Way») konstruert fra London Road til trinnene inn til stadion. Et møterom for fans ble også konstruert i form av en firkløver. Det er fire statuer av klubblegender utenfor hovedinngangen: Jock Stein (tidligere manager), Jimmy Johnstone (spiller), hans bror Walfrid (grunnlegger av klubben) og Billy McNeill (spiller og manager). Underholdningslys ble installert i 2018, som spektakulære flomlys for kveldskamper som er ulikt de som finnes på noen annen europeisk stadion.
In 2014 werd de toegangsweg naar het stadion vernieuwd. Zo werd er een 150 meter lange weg (‘The Celtic Way’) aangelegd van London Road tot aan de trappen van het stadion. Tevens werd er een ontmoetingsruimte voor fans gebouwd in de vorm van een klavertje vier. Buiten de hoofdingang staan vier beelden van clubiconen: Jock Stein (voormalig manager), Jimmy Johnstone (speler), broeder Walfrid (oprichter van de club) en Billy McNeill (speler en manager). In 2018 werden entertainmentlampen geïnstalleerd, waardoor avondwedstrijden op een spectaculaire wijze verlicht worden, zoals in geen ander Europees stadion.
Hvordan kommer du deg til Celtic Park?
Celtic Park ligger på London Road i Parkhead-distriktet i byen, omtrent fire kilometer øst for Glasgow sentrum. Du kan gå til stadionet fra George Square som tar rundt 45 minutter. Celtic Park er også godt betjent av offentlig transport.
Med buss
Busslinje 2, 61, 64, 240 og 255 går fra Glasgow sentrum til Forge Shopping Centre (på St. Whitehorse Lane.) Det er da ca en kilometers gange til Celtic Park. Hvis du ankommer direkte fra flyplassen, kan du ta 500 Airport Express-bussen til sentrum (19 km). Du kan deretter ta en av bussene til Celtic Park herfra.
Med tog
Ta et lokalt Argyle Line-tog fra Glasgow sentralstasjon til Dalmarnock stasjon (6 minutter). Togene går minst en gang hvert kvarter. Det er en ytterligere 800 meter spasertur til Celtic Park fra Dalmarnock stasjon.
Fra Argyle Street jernbanestasjon, en andre stasjon i sentrum av Glasgow, kan du også ta toget til Dalmarnock og deretter gå til Celtic Park.
Togene går fra Glasgow Queen Street stasjon til Bellgrove stasjon eller Carntyne stasjon. Reisen tar bare fem minutter. Men fra disse stasjonene er det fortsatt tjue minutters gange til Celtic Park.
Med taxi
Du kan også reise til stadionet fra sentrum med taxi. Anslått pris er rundt £11.
Adresseinformasjon til Celtic Park
The Celtic Football Club
Celtic Park
Glasgow, G40 3RE
Scotland
Kart over stadionet
Celtic Park består av fire sider, hvorav tre ble fullstendig rekonstruert under det store oppussingsprogrammet i 1996. Disse tre, North Stand, Jock Stein Stand og Lisboa Lions Stand danner alle en sammenhengende sløyfe.
Stadiontribunene er:
- The Main Stand (8 000 plasser) Hovedtribunen på sørsiden er den eneste standen som ikke er gjenoppbygd under oppussingsprogrammet mellom 1995 og 1998. Standen som dateres tilbake til 1929, fikk et futuristisk tak som en del av oppussingsarbeidet i 1971 Det resulterte i at standen fikk kallenavnet «the mouth of the whale» (hvalens munn). Det som er bra med dette er at her ligger også seksjonene for funksjonshemmede fans, som får tildelt de beste plassene inne på stadionet. Garderobene, spillertunnelen og trenerboksene er også plassert på denne siden.
- The North Stand (27.000 plasser). Nordtribunen var den første tribunen som ble ferdigstilt under det store oppussingsprogrammet. Tribunene ble åpnet av Rod Stewart i august 1995, og det ble fulgt av en vennskapskamp mot Newcastle United. Det er den største tribunen i Celtic Park og huser mer enn tre ganger så mange supportere som hovedtribunen overfor. Det er en rad med atten executive-bokser og en restaurant mellom de to nivåene på North Stand.
- Jock Stein Stand (13 000). Denne tribunen bak målet på vestsiden av stadion ble offisielt åpnet i 1998 med en kamp mot Liverpool.
- Lisboa Lions Stand (13.000). Denne tribunen bak målet på østsiden er oppkalt etter laget som vant europacupen i 1967 i Lisboa. Noen sitteplasser i et hjørne mellom Lisboa Lions og North Stand har blitt erstattet av 2600 stående plasser siden sommeren 2016. Celtic FC ble den første klubben i Skottland til å gjeninnføre ståplasser på stadionet etter Hillsborough-katastrofen. Du finner de mest fanatiske fansen i denne såkalte North Curve, som er bedre kjent som Green Brigade. Ståplassene kan låses opp slik at de kan brukes som sitteplasser igjen for internasjonale kamper. Det nedre hjørnet av Lisboa Lion Stand er området for supportere for bortelaget.
Omvisning på stadionet og museum
Flere guidede omvisninger tilbys hver dag i Celtic Park. Vi vil på det sterkeste anbefale at disse bestilles på forhånd.
Ved ankomst sjekker du inn i Celtic Park-resepsjonen, hvor du kan ta deg litt mat og drikke på Tours Café og se en film om klubbens historie. Å starte herfra gir deg en veldig god innsikt om hvordan klubben ble dannet.
Du vil lære alt om klubbens fargerike historie på seksti minutter gjennom hele den guidede stadionomvisningen. Du kan for eksempel se europacupen i 1967 som de vant. Du vil deretter besøke styrerommet, garderobene, spillertunnelen, banen og trenerboksene i Celtic Park. Stadionomvisninger holdes mandag til fredag kl. 11.00 og 13.30. Omvisninger holdes kl. 11.00, 11.30, 12.30, 13.00, 14.00 og 14.30 i helgene (unntatt på kampdager). Prisen er £13,50 for voksne og £8 for barn under 12 år.
Det er også mulig å kombinere omvisningen med et besøk på restauranten. Du kan velge mellom:
- The Breakfast Stadium Tour: Du kan nyte frokosten i kafeen inne på stadionet før turen starter.
- Tour&Café Combo: Nyt en sandwich og drink i Tours Café før du starter omvisningen.
Du kan også kombinere en stadionomvisning med en treretters meny i helgen, som inkluderer utsikt over banen. Voksne betaler £32,00, barn under 12 betaler £13. Denne Tour & Dine-pakken, som har fått strålende kritikker, kan bestilles via klubbens hjemmeside på [email protected].
Til slutt er det også en vanlig Tour&Tennents Brewery Tour, hvor du tar en omvisning på Tennents Brewery i tillegg til omvisningen i Celtic Park. Ytterligere informasjon finner du ved å gå inn på klubbens hjemmeside.
Snacks og drikke i nærheten av stadionet
Celtic Park ligger i et ganske øde område, som består av noen få gamle industribygg og boliger. Det er en håndfull puber; de fleste ligger rundt Gallowgate nord for stadionet. Glasgow sentrum er et mer levedyktig alternativ for litt mat og drikke. Vi har listet opp noen autentiske keltiske kafeer og barer for deg. For en oversikt over en rekke keltiske kafeer kan du også besøke www.celticbars.com.
Kerrydale Bar
Dette er inne på selve stadionet og du har tilgang til denne enorme baren enten med sesongkort eller gyldig kampbillett. Atmosfæren er fantastisk og maten er av utmerket kvalitet. Live fotball vises på storskjermer, og det er livemusikk både før og etter kampen. Det er også sporadiske spesielle begivenheter på hver side av kampen, for eksempel fotomuligheter og Q&A-økter med tidligere spillere og managere.
The Hoops Bar
Finner du på 283 Gallowgate, og denne keltiske supporterpuben er åpen til kl. 23.00 fra fredag til søndag. Fotballkamper vises på ulike skjermer, og du kan også nyte livemusikk både før og etter kampen. Sportskafeen slet med å holde hodet over vannet under pandemien. Den har imidlertid klart å overleve takket være donasjoner fra lojale Celtic-fans. Ta buss 2 eller 240 på St. Michaels Lane og gå av på Bain Street etter åtte minutter for å nå stadionet. Det er deretter et minutts gange til hjemmet til The Hoops.
Ubiquitous Chip
Du kan ikke forlate Skottland før du har smakt på nasjonalretten haggis. Denne delikatessen består av en sauemage fylt med malt sauelever, tunge, hjerte og fett, med havregryn, løk og kraft. Det beste stedet for skikkelig haggis er Ubiquitous Chip, som består av et brasserie, en restaurant og en bar. Vegetarianere kan også nyte en vegetarisk versjon av nasjonalretten, eller du kan alltids prøve gulrotchipsene. Restauranten har også en hyggelig utendørsterrasse. Ta t-banen ved Buchanan Street fra sentrum av Glasgow, og du kan reise til Hillhead stasjon på syv minutter. Det er deretter et minutts gange til 12 Ashton Lane, hvorpå du kan nyte din første haggis på sitt aller beste.
Oak Bar
På Springfield Road rett overfor Celtic Park, finner du også en rekke kafeer som blir veldig travle før og etter kampen, selv om atmosfæren er fantastisk. Det er også nesten alltid levende musikk her. En av disse kafeene er The Oak Bar på 770 Springfield Road, som har utsikt over stadionet. Hvis du har lyst på en pubrunde, er det flere autentiske keltiske puber i dette området.
Informasjon om Celtic FC
Celtic Football Club ble grunnlagt 6. november 1887 (og ikke 1888, som det står på logoen) av den katolske maristpresten Walfrid, som ønsket å samle inn penger til de desperate levekårene til irske immigranter i Parkhead-området. Han adopterte denne ideen fra Hibernian, som hadde blitt grunnlagt noen år tidligere i Edinburgh av samme grunn. Walfrid selv utviklet navnet Celtic, for å opprettholde klubbens irske og skotske røtter. Det tok ytterligere seks måneder før den første kampen ble spilt. Rangers ble beseiret 5-2 i den første kampen på Celtic Park 28. mai 1888 foran 5000 tilskuere.
Klubben utviklet seg raskt til en toppklubb. Det første trofeet de vant var Scottish Cup i 1892, og deres første ligatittel fulgte i 1893. De hadde allerede vunnet elleve nasjonale titler og ni nasjonale cuper da første verdenskrig brøt ut. Og selv etter det fortsatte Celtic å dominere skotsk fotball sammen med erkerival Rangers. Store europeiske suksesser var noe som stadig unnlot dem.
1967 er året det ble skrevet i stjernene. Celtic vant hver konkurranse de deltok i det året: ligatittelen, den skotske FA-cupen, League Cup og Glasgow Cup. Prikken over i-en fulgte den 25. mai samme år, da de vant Europacupen i Lisboa ved å slå Internazionale. Dette gjør Celtic til den eneste skotske klubben som har vunnet dette trofeet. Celtic kom nok en gang til finalen i 1970, men Feyenoord viste seg for sterke for dem etter ekstraomganger.
Celtic har nå 51 ligatitler, i tillegg til 40 skotske FA-cuper og 19 ligacuper. Dette betyr imidlertid at den har vunnet fire færre nasjonale utmerkelser enn Rangers.
Klubben er kjent for fansen som «The Celtic Football Club». Klubben omtales ofte i Europa som Celtic Glasgow. Dette er imidlertid ikke det virkelige navnet.
Hovedrivalen til Celtic er selvfølgelig Glasgow Rangers. Dette derbyet, kjent som The Old Firm, som er på fotballkalenderen minst fire ganger i sesongen, blir sett på som verdens heftigste fotballderby. De to klubbene er i total dominans når det kommer til skotsk fotball. Tittelen har blitt vunnet av enten Celtic eller Rangers 106 ganger siden ligaen ble grunnlagt. Tittelen har kun blitt vunnet av andre skotske klubber 19 ganger (Aberdeen var de siste som gjorde det i 1985). Det er selvfølgelig ikke bare en sportslig rivalisering. Celtic har bånd til romersk-katolisismen og dens irske arv, mens Rangers støttes av protestanter. Celtic er en ikke-sekterisk klubb, noe som betyr at både katolikker og protestanter er velkomne. Det var ingen Old Firm-kamper på kalenderen fra 2012 til 2016, da Rangers ble gjeninnsatt etter å ha gått konkurs. Konkurransen ble til en farse, med Celtic som vant tittelen uten konkurranse. Rangers ble nok en gang ligamestere i 2021 etter at Celtic hadde vunnet ni titler på rad, og rivaliseringen brenner igjen som vanlig.
Celtic-logoen
Celtic FCs aller første logo var et keltisk kryss. Den nåværende firkløveren dukket først opp i 1908, da spillere fra laget fikk et firkløvermerke for å minnes sesongen 1907-1908 der laget vant fire trofeer. Det er en teori om at klubbvåpenet ville blitt et trekløver hvis laget hadde vunnet tre trofeer på den tiden. Det tok år før klubben tok i bruk firkløveret som sitt offisielle emblem. Det var først på 1970-tallet at det dukket opp på skjorten og ble adoptert som det offisielle klubbmerket. Det offisielle navnet og stiftelsesåret kan sees ved siden av firkløveret (selv om klubben offisielt ble stiftet i slutten av 1887).
Fotballdrakten til Celtic
Celtics første drakt besto av en hvit skjorte med grønn krage, sorte shorts og sorte og grønnstripete sokker. Klubben valgte den karakteristiske grønn- og hvitstripete skjorten tilbake i 1889, og stripene da var fortsatt horisontale og shortsene fortsatt svarte. Alt dette endret seg i 1903, da den typiske keltiske drakten ble introdusert: den vertikale grønne og hvite bøyleskjorten og hvite shortsene. Sokkene forble svarte frem til 1930-tallet, hvoretter klubben endret dem til grønne sokker. Hvite sokker ble valgt etter 1965.
Hva kan du gjøre i Glasgow?
Glasgow er den tredje største byen i Storbritannia etter London og Birmingham og har nesten 600 000 innbyggere. Byen er veldig populær som storbyferie. For eksempel har den de nest beste shoppingfasilitetene på øyene etter London, med Buchanan Street kjent for å være dens mest kjente handlegaten. Glasgow har også blitt tildelt «City of Culture», «City of Architecture and Design» og «City of Sports» de siste årene. Når det gjelder turistattraksjoner har byen mye å by på; her er noen av høydepunktene.
Scottish Football Museum og Hamden Park-omvisning
En ting du absolutt ikke bør gå glipp av under fotballturen er et besøk på det imponerende fotballmuseet. Du vil ta en reise gjennom skotsk fotballhistorie fra 1867. Her kan du se over 40 000 trøyer, trofeer, fotballsko, bilder, kampdagsprogram og andre unike relikvier. Museet er åpent fra tirsdag til torsdag fra kl. 10.00 til 17.00. Inngang koster £8 og de under 16 år betaler £2. Og det som er enda mer praktisk er det faktum at museet ligger i Hamden Park, nasjonalstadionet fra 1903 hvor det skotske landslaget fortsatt spiller sine landskamper. Det er mulig å besøke alle områdene inne på stadionet, inkludert spillertunnelen og banen ettersom du blir ledsaget av en reiseleder. Omvisningene holdes daglig kl. 11.00, 12.30, 14.00 og 15.00, også når museet er stengt.
George Square
George Square ligger i hjertet av Glasgow. Plassen er omgitt av flere verneverdige bygninger, inkludert rådhuset (Glasgow City Chambers). Her holdes det omvisninger på hverdager (kl. 10.30 og 14.30), og gratis kart fås i rådhusresepsjonen. Dette er noe vi vil anbefale på det sterkeste, for bygget ser også veldig imponerende ut fra innsiden. Du kan også beskue de vakre statuene på torget, eller fordype deg i byens atmosfære med en kopp kaffe på en av benkene. George Square er også holdeplass for hop-on-turbussene som passerer byens attraksjoner. Ikke glem å gå til turistkontoret for å få et kart over byen, samt for å få turistinformasjonen du måtte trenge.
Kelsingrove kunstgalleri og museum
Kelsingrove Art Gallery har blitt landets mest besøkte turistattraksjon etter en tre år lang renovering. Du vil bli overrasket over de 22 forskjellige utstillingene på scenen her. Du kan beundre malerier fra Dali, Van Gogh, Monet og Rembrandt, utstoppede dyr, gjenstander fra det gamle Egypt eller en autentisk Spitfire. Her kan med andre ord alle finne noe for deres smak. Museet er åpent daglig fra 10.00 til 17.00 (fra 11.00 i helgene) og det er gratis inngang! Du kan komme deg til dette museet fra sentrum ved siden av Kelsingrove Park innen tjue minutter, enten med buss eller ved å ta t-banen.
Loch Lomond
Som det har blitt sagt før, er det mer enn nok å se og gjøre i Glasgow. Det er imidlertid også mulig å oppleve Skottlands røffe naturskjønnhet 20 kilometer utenfor byen. Så hva med et besøk til Loch Lomond, Storbritannias største innsjø? Du kan ta en båttur på sjøen og gå forbi en rekke av de små øyene. Eller du kan gå en av stiene og nyte vakre turer gjennom det skotske landskapet. Du finner også en fuglepark, et sjølivsetablering og det er nok spisesteder til å styrke den indre sjelen.
Du kommer deg hit på halvannen time med offentlig transport!! Du kan ta toget fra Glasgow Queen Street stasjon til Balloch og gå av ved endestasjonen etter 50 minutter. Ta så buss 305 til Luss, som da har en umiddelbar togforbindelse. Du kan deretter gå av ved besøkssenteret etter femten minutter. Det er selvfølgelig også mulig å bestille en organisert tur fra Glasgow.
Hvor kan jeg bestille en fotballtur for å se Celtic FC?
Hvor mye koster Celtic-billetter?
Hva heter stadionet til Celtic?
Kan man ta en omvisning i Celtic Park?
Hvor mye koster det å se Old Firm-kampen?