De beste spillerne som kan endre historien til en klubb

De fleste fotballspillere er bare del av et lag uten å gjøre seg særlig bemerket. Men fra tid til annen kommer en spiller og endrer formen til klubben han spiller for. Her er de beste spillerne som endret historien til klubben de spilte for.

Diego Maradona – Napoli

Diego Maradona i Napoli er kanskje det beste eksempelet på en spiller som endret historien til en fotballklubb. Mannen var mer elsket enn noen annen fotballspiller noensinne. Hans skjebne i Barcelona tok slutt i 1984, og klubber over hele Europa sto i kø for å signere ham. Det sies at en koffert full av penger var det som overtalte ham til å slutte seg til Napoli.

På banen bekreftet han sin plass som den beste i verden. 75 000 mennesker stimlet seg sammen på Stadio San Paolo bare for å se hans presentasjon som Napoli-spiller, og tusenvis flere så arrangementet på TV. Før Maradonas ankomst hadde italiensk fotball vært dominert av nordlige klubber. Dette endret seg imidlertid etter hans ankomst.

Det tok ikke lang tid før Maradona fikk kapteinsarmbåndet som han overtok etter veteranforsvareren Giuseppe Bruscolotti. Anført av den store mannen vant Napoli sin første Serie A –tittel noensinne i 1986/87-sesongen.

Den dag i dag har Napolis fans og spillere stor respekt for Maradona. Siden hans død i 2020 har klubben endret navnet på stadionet sitt til Diego Armando Maradona Stadium, noe som har befestet hans arv som deres største spiller noensinne. Veggmaleriene av deres adoptivsønn finnes langs gatene i Napoli, og vi anbefaler at du bestiller en fotballtur med oss til denne livlige italienske byen.

Johan Cruyff – Barcelona

Den moderne fotballens gudfar, Johan Cruyff, endret Barcelona både som spiller og trener. Hans overgang Ajax var det første skrittet i et seismisk skifte for den katalanske klubben, og førte til en mer ungdomsfokusert måte å hente inn talenter på, samt deres nå berømte besettelses-baserte spillestil.

Da Cruyff flyttet fra Amsterdam i 1974, ble han allment ansett som en pioner både på banen og utenfor. Så snart han gikk ut på banen i Camp Nou, forgudet fansen ham, og han gjorde ting som ingen andre spillere kunne. I bakrommet var han en aktiv trener fra starten av, og hjalp til med å gjennomføre den «totale fotballen» som hans gamle trener Rinus Michels kjempet for.

70-tallet var en omveltende tid for Barcelona da general Francos fascistiske regjering undertrykte katalansk kultur og sannsynligvis fikset fotballkamper til fordel for hans elskede Real Madrid. Dette blekner selvsagt i forhold til grusomhetene han begikk. Cruyff ledet Barcelona til en ny æra og vant poetisk den første La Liga– tittelen etter fallet av general Francos regime.

Kjærligheten mellom Cruyff og det katalanske folk var gjensidig. Han var trener for Barcelona gjennom en av deres mest suksessfulle perioder fra 1988–1996. Han søkte videre mot folket i sitt adopterte hjem ved å velge et katalansk navn for sønnen sin, Jordi Cruyff, nå sportsdirektør i Barcelona. Han var også manager for Catalunya fra 2009–2013. Barcelona ville ikke vært klubben de er i dag uten Johan Cruyff.

Alfredo di Stefano – Real Madrid

Hvis Alfredo di Stefano hadde spilt 10 eller 20 år senere, ville folk kalt ham tidenes beste spiller. Det finnes ikke noe bedre eksempel på at en fotballspiller er forut for sin tid. Real Madrid vant de fem første europacupene takket være Di Stefano. Det er lite sannsynlig at de ville blitt den største klubben i fotball-VM uten han.

Hans overgang fra colombianske Millonarios til Real Madrid er en av de mest omstridte i historien. Etter å ha blitt enige med rivalene Barcelona, skal den spanske diktatoren general Franco ha gått inn for å stoppe Di Stefano fra å bli med i den katalanske klubben, noe som banet vei for at han i stedet kunne gå til Real Madrid. Resten er historie.

Di Stefano kom til Real Madrid i 1953 i en alder av 27 år. Når han ble med på laget, hadde han ikke spilt konkurransefotball på åtte måneder, men fem dager etter overgangen scoret han to ganger i en 4–2 seier over Racing Santander. Hans vant sin første europacuptittel i 1954, da han slo Just Fontaines Stade de Reims 4–3 i finalen.

Hans neste europacupfinale var mot Fiorentina. 124 000 mennesker kom sammen på Santiago Bernabeu for å se hjemmelaget vinne overlegent 2–0. Deres tredje finale var en vanskeligere oppgave mot AC Milan, men de vant til slutt 3–2.

I 1958/59 møtte de Stade de Reims nok en gang, denne gangen vant de 2–0. Sist, men på ingen måte minst, kom Eintracht Frankfurt, men de ble enkelt overmannet av Real Madrid som vant 7–3. Di Stefano scoret minst én gang i hver eneste finale. Den ultimate storspillspilleren. Ikke nøl med å bestille en fotballtur med oss for å se de spanske gigantene spille på Santiago Bernabeu.

Gre-No-Li – AC Milan

Hvis du satt og tenkte: «Hvem i all verden er Gre-No-Li?» så ville vi ikke klandre deg for det. Det er en sammenstilling av tre tidligere AC Milan-spillere, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Liedholm. Før Zlatan Ibrahimovic rev disse tre svenskene opp Serie A og dannet fotballens første store angrepstrioer.

De tre spissene førte til at Sverige fikk uventet OL-suksess i 1948, og kort tid etter ble midtspissen Nordahl den første til å bli med AC Milan. Hans imponerende prestasjoner førte til at AC Milan brukte store summer på landsmennene hans.

De klarte å score utrolige 71 mål på 38 kamper i første sesong, men deres mest vellykkede sesong var 1950/51 da de vant sin første ligatittel med klubben. Gunnar Nordahl er fortsatt den tredje høyeste målscoreren i Serie A-historien. Pass på å bestille en fotballtur til det ikoniske San Siro-stadionet i Milano.

Uten de tre svenskene hadde det kanskje aldri vært en Messi, Neymar og Suarez eller en Bale Benzema og Ronaldo som midtspisser. De gjorde det attraktivt å ha tre midtspisser, og det er en taktikk som fortsatt brukes av noen av verdens største klubber.

Neymar – PSG

Siden de overtok klubben, ønsket den qatarske staten en signering, og de fikk en i Neymar. Modellen for fotball i den franske hovedstaden forandret ikke bare klubben, men også fotballverdenen, mest på grunn av den astronomiske overgangssummen. Det kostet Paris Saint Germain hele 222 millioner euro å bringe brasilianeren til klubben, noe som blåste opp markedet over hele verden.

Neymars overgang til PSG har stort sett vært vellykket, til tross for noen få hendelser utenfor banen. Siden overgangen i 2017 har han scoret imponerende 80 mål på 106 ligakamper, og vunnet Ligue 1 fire ganger. Nå har han Lionel Messi og Kylian Mbappe ved sin side, så dette kan være sesongen de endelig vinner en Champions League.

Det var trolig uunngåelig at overgangssummene ville øke slik de allerede har gjort, men Neymar ble kjøpt for det beløpet og fremskyndet prosessen. Spillere som Ousmane Dembele, Coutinho og Antoine Griezmann ville ellers ikke ha kostet så mye som de gjorde. Bestill en tur til Paris og se de ikoniske franske mesterne i aksjon.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *